Clar şi limpede

„Clar  şi limpede” este un proiect MaiMultVerde şi Ciuc Premium în care s-a urmărit protejarea calităţii apelor pure prin refacerea captărilor de izvoare şi acţiuni de curăţenie.

Renovarea izvoarelor din Harghita s-a desfăşurat în perioada aprlie- mai 2010.

Rezultate

Printre rezultatele programului „Clar si limpede” se numără : şapte izvoare renovate, 50 de voluntari implicaţi în acţiunile de renovare a pavilioanelor izvoarelor (tratarea cu baiţ a lemului pavilioanelor, curăţarea zonei de resturi rezultate în urma construcţiei, lăcuirea şindrilelor etc.), două acţiuni de renovare cu voluntari, în 8 şi 15 mai la Băile Chirui şi Băile Homorod. Astfel, partenerii proiectului au contribuit la protecţia purităţii apelor minerale din Harghita, dar şi la dezvoltarea durabilă a zonei.

Harghita este o zonă în care natura a rămas aproape neatinsă, fiind recunoscută pentru calitatea deosebită a apei. Izvoarele minerale din Harghita sunt faimoase pentru proprietăţile lor, atât în România, cât şi în străinătate. MaiMultVerde şi Ciuc Premium şi-au propus, prin proiectul „Clar şi limpede”, să contribuie la protejarea şi conservarea acestei resurse prin crearea infrastructurii necesare şi prin informarea publicului referitor la existenţa acestor izvoare pure, istoria şi importanţa lor.Cele şapte izvoare ale căror pavilioane au fost renovate sau construite în cadrul proiectului „Clar şi limpede” sunt localizate în zona Vlăhiţa – Băile Chirui – Valea Vârghişului –  Homorod.

Acestea sunt: izvoarele Festő şi Kirulyfürdő din Băile Chirui, Nádastő, Szeltersz şi Délői  pe Valea Vârghişului, izvorul Lobogó în Homorod şi izvorul Doboşeni. Izvoarele selectate sunt de interes local şi naţional, ele fiind folosite de comunitatea din zonă şi reprezentând un punct de atracţie pentru turişti. Partenerii proiectului sunt Primăriile Vlăhiţa, Căpâlniţa şi Lueta.

La acţiunile de renovare a pavilioanelor izvoarelor din Băile Chirui şi Băile Homorod au participat voluntari MaiMultVerde şi jucătorii echipei de hochei Sport Club Miercurea Ciuc.

Chiar dacă vremea nu a fost întotdeauna prietenoasă, voluntarii au dat o mână de ajutor echipei locale de constructori pentru renovarea pavilioanelor: au curăţat locul de resturile rămase în urma lucrărilor de construcţie, au lăcuit şindrila acoperişului şi au tratat cu baiţ lemnul. Pentru realizarea pavilioanelor izvoarelor s-au folosit materiale de construcţie naturale (lemn, piatră, vopsele pe bază de apă etc.), precum şi mâna de lucru locală, astfel contribuind şi la dezvoltarea durabilă a zonei.

„E mai rentabil să repari şi să renovezi decât să construieşti mereu de la zero. Mă bucur că am reuşit să repunem în valoare aceste izvoare şi sper că ele vor atrage cât mai mulţi turişti responsabili în zonă”, a declarat Dragoş Bucurenci, preşedinte Asociaţia MaiMultVerde.

Berea Ciuc Premium provine din zona Harghita, o zonă în care natura a rămas neatinsă şi care este recunoscută pentru numărul mare de surse de apă de calitate deosebită. Am decis să susţinem Asociaţia MaiMultVerde în realizarea programului „Clar şi limpede”, întrucât acesta se adaptează perfect viziunii de responsabilitate a mărcii Ciuc Premium, de a răsplăti regiunea sa natală, prin protejarea şi conservarea celei mai de preţ resurse a acesteia, apa”, a declarat Paul Markovits, director marketing Heineken România.