Lucrăm împreună pentru o Europă verde, competitivă și incluzivă.

www.activecitizensfund.ro      www.eeagrants.org

DOCUMENTARE PENTRU SCHIMBARE

Lucrăm împreună pentru o Europă verde, competitivă și incluzivă

Argument

Pe fondul problemelor de mediu cu care se confruntă Municipiul Deva și satele din jur, am derulat în perioada 1 iunie 2021 – 31 decembrie 2022 proiectul Documentare pentru schimbare, proiect ce încurajează folosirea la scară largă a filmului documentar ca instrument educațional, introducând astfel în școli teme precum ecologia, activismul și drepturile omului.

Pentru a putea să caute soluții, tinerii au nevoie de cunoștințe teoretice și practice în domeniul mediului și activismului. Proiectul Documentare pentru schimbare propune o abordare alternativă și inovatoare, în care proiecțiile de film devin un context în care profesorii și elevii colaborează și învață împreună, accentul fiind pus pe insuflarea spiritului civic și dezvoltarea gândirii critice. Într-o lume în care expunerea la produse audio-vizuale de la vârste fragede este omniprezentă, filmul documentar poate reprezenta o sursă de informare și un instrument de învățare complex, capabil să suscite și să mențină vie atenția elevilor în legătură cu un subiect dat și să creeze empatie, dar și un obiect de studiu în sine, din perspectiva necesității educației audio-vizuale în ziua de azi.

Aceste capacități sunt esențiale în contextul în care Barometrele de consum cultural ne arată că principalele medii de informare ale tinerilor sub 29 de ani sunt televiziunea și internetul.

Scopul proiectului și publicul țintă

Proiectul se adresează atât elevilor cît și profesorilor și are scopul de a încuraja tinerii să se poziționeze ca actori responsabili și implicați civic, conștienți de problemele comunității din care fac parte.

  • Beneficiari direcți: 1.950 de elevi din 10 licee din Deva, 50 de elevi de gimnaziu, 30 de profesori.
  • Beneficiari indirecți: 3549 locuitori Șoimuș și aprox. 5000 locuitori din Deva informați depre proiect și problemele de mediu la nivel local.

Activitățile proiectului

Timp de un an vom organiza în școli proiecții de film documentar urmate de dezbateri pe teme de mediu și implicare în comunitate. La proiecții vor fi invitați specialiști în domeniile tratate în filme și în educație prin film documentar.

Pentru a completa și aplica cunoștințele dobândite în urma proiecțiilor, tinerii vor participa la un atelier de practici activiste, unde vor învăța ce măsuri concrete pot fi luate în lupta cu problemele de mediu de pe plan local.

Tinerii vor identifica cea mai presantă problemă de mediu și vor realiza o campanie de advocacy în vederea soluționării ei. Campania va avea rolul de a sensibiliza și mobiliza comunitatea locală să se implice în luarea deciziilor care le afectează calitatea vieții la nivel local și va fi documentată video.

Proiect derulat de Asociația MaiMultVerde, în parteneriat cu Asociația Bloc Zero, cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Conținutul acestui website nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021; pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org. Informații despre Active Citizens Fund România sunt disponibile la www.activecitizensfund.ro.

Proiect derulat de

Introducere în educația de mediu

– Ghid pentru elevi și profesori –

Noutăți

15.11.2021Cum a fost la atelierul de formare în educație de mediu pentru profesorii din județul Hunedoara și lansarea filmelor pentru proiecții la clasă

14.03.2022Continuăm proiecțiile de film documentar în școlile și liceele din județul Deva

06.04.2022Primul atelier de practici activiste de mediu

21.06.2022 Am ajuns în 7 școli și licee din Deva, Petroșani, Lupeni și Călan

25.10.2022Campanii de mediu în școlile și liceele din Deva, Șoimuș și Călan

Video

Galerie foto